Cum înaintezi pe drumul înspre Bârsana pe ruta spre Cavnic, se deschide o perspectivă largă asupra colinelor, odată împădurite ale Gutâiului. Ajuns în localitatea Bârsana şi abătându-te cam trei kilometri pe drumul numit Valea Muntelu, într-o zonă unde patrimoniul bisericilor de lemn este predominat, te surprinde o "mostră" de arhitectură de factură bizantină. Liniile ondulatorii ale colinelor mai sus amintite îşi găsesc materializarea în formele arcuite ale bisericii aparţinând arhitectului Dorel Cordoş.
Este o biserică de dimensiuni medii pe plan trilobat cu absidele uşor definite, cu o dantelărie exterioară în dinţi de fierăstrău şi o succesiune de volume retrase care trimit mai degrabă la arhitectura sârbească a sfârşitului de secol XIV şi început de secol XV.
Ceea ce impresionează este tamburul puţin înalt şi foarte decorat cu firide retrase succesiv şi cupola mare ce fac referire la vechea arhitectură a perioadei medii bizantine. În final putem concluziona că ne reportăm la un reuşit exemplu de arhitectură ecleziastică contemporană.